Сб, 04.05.2024, 21:13
SITE LOGO
Главная | Регистрация | Вход Приветствую Вас Гість | RSS
Меню сайта
Главная » 2007 » Жовтень » 16 » Покрова у Карпатах
Покрова у Карпатах
19:52

  Свято Покрови Пресвятої Богородиці сягає корінням 910 року, коли в Константинополі, оточеному сарацинами, люди молилися у храмі про порятунок від ворогів. Тоді блаженний Андрій побачив Богородицю. Вона зняла з голови омофор, розпростерла його над парафіянами, і ворог відступив від міста.
Вшанування Божої Матері як Покровительки українського народу тягнеться від Ярослава Мудрого, який у 1036 р. розбив під Києвом печенігів і з вдячності до Бога і Його Пресвятої Матері збудував в Києві собор св. Софії і храм Благовіщення на Золотих Воротах.
  Тому не дивно, що козаки вважали Пресвяту Богородицю своєю заступницею і покровителькою. На Запоріжжі була церква святої Покрови , а після зруйнування Запорізької Січі в 1775 році козаки, що пішли за Дунай, взяли з собою образ Покрови Пресвятої Богородиці. Крім того, споконвіку на свято Покрови Пресвятої Богородиці в Україні відбувалася Велика рада, яка обирала гетьмана і визначала, як козацтву далі жити.
  Відповідно до Указу Президента України "Про День Українського козацтва" від 07.08.1999 р. № 966/99 щорічно 14 жовтня - в день свята Покрови Пречистої Богородиці -- відзначається День Українського козацтва.
Проте, цей день заслуговує на увагу ще й з огляду на те, що він є Днем утворення Української Повстанської Армії. І тому, щоб відновити історичну справедливість , свято Покрови потрібно вважати Днем Українського Війська.
  Започаткувавши хорошу традицію сходження на найвищу вершину України – гору Говерлу, присвячену до Дня українського війська, доцент кафедри іноземних мов при ФББ ТНЕУ Андрій Грицьків, який очолює студентський військово-патріотичний клуб та кандидат історичних наук кафедри українознавства ТНЕУ, голова ГО ”Справи честі ” Микола Сивирин, організували сходження на г. Говерлу другий рік підряд. До них з радістю приєднались студенти банківського, міжнародного, юридичного факультетів ТНЕУ.
  Сходження на г. Говерлу почалось із смачного сніданку, приготовленого спільними силами, який зарядив студентів бадьорістю на весь день. На свято Покрови г. Говерла приготувала для нас “приємний сюрприз”. В горах швидше, ніж зазвичай, почалась зима — температура повітря опустилась нижче нуля, зірвався сильний вітер, сніг укрив усе навкруги. Та студентів це не злякало. Сходження – справа не з легких, особливо, коли воно проходить за таких екстремальних умов, але в горах починаєш розуміти значення слів дружба і взаємопідтримка.
  Як ведеться в українському народі, урочиста частина святкування Дня Українського Війська розпочалось з молитви на висоті 2061м. З промовами виступили викладач Микола Сивирин, який розповів про історію свята Покрови і про традиції його святкування в українському війську, а доцент Андрій Грицьків про патріотичне виховання молоді. По завершенні останньої промови був виконаний Державний гімн України .
  Увечері біля вогнища ми мали про що гомоніти : про приготовлений для нас “приємний сюрприз” карпатською погодою, про проявлену увагу до нашого гурту людьми , які сходили разом з нами на Говерлу. Звучали кумедні історії та жарти.
Хотілось б висловити щиру подяку ректору ТНЕУ, професору Сергію Юрію, який, крім цілковитого розуміння і моральної підтримки, виділив для поїздки університетський автобус.

Просмотров: 1012 | Добавил: Apostol | Рейтинг: 5.0/3 |
Всего комментариев: 0
Добавлять комментарии могут только зарегистрированные пользователи.
[ Регистрация | Вход ]
Форма входа
Календарь новостей
«  Жовтень 2007  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031
Поиск
Друзья сайта
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Copyright MyCorp © 2024
Конструктор сайтов - uCoz